A Történelmi Avas Miskolc belvárosában, Európában egyedülálló módon a város szívéhez közel, helyezkedik el. Az Avas hegy északi oldalában több mint 900 pince és borház található. Ezek kora nem ritkán 300–400 éves.

A pinceüregek lépcsőzetesen, egymás fölé emelkedő sorokban készültek, és egymástól 6-7 méter távolságban, párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé. A legtöbb pince 10-20 méter hosszú, de akadnak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabbak is.

Az Avasi Pincesor a város történelmi borkultúrájának állít emléket, melynek a 1880-as filoxérajárvány következtében ért véget.

Forrás: Avasi Borút Egyesület

2 program

Rendezés

A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület által elindított, civil szervezetek összefogásával szerveződő, a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztését célzó Avasi Borangolás idén is 3 napon várja a látogatókat, május 9-11. között. A Miskolc belvárosában, a sétáló utcától pár perc járásra található Avas hegyoldal patinás pincesorai és hangulatos utcái ismét kiváló helyszínei lesznek baráti összejöveteleknek, minőségi bor- és gasztronómiai élmények megélésének és a történelmi avasi pincesorok helyi értékei felfedezésének.

Mindenki jöjjön, aki bújt és aki csak később fog, egyaránt… Megosztani, majd a rendezvényen részt venni kötelező, felmentés kizárólag érvényes sorkatonai behívóval lehetséges!!!